TEST: Barfodssko Og Five Fingers

Skrevet d. 08. March 2019

Har du set nogen komme susende eller klaskende i et par sko, som enten ligner handsker til fødderne, eller som ingen støtte har? Så har du sikkert spottet en løber i enten barfodssko eller et par Five Fingers.

Hvad er barfodssko?

Barfodssko er designet ud fra et princip om, at du skal bruge kroppens naturlige stødabsorption når du går og løber. Med en hård, men fleksibel bund, er formålet, at du skal føle at du løber i bare fødder.

Den eneste grund til at benytte skoen, er for at beskytte foden mod hårdt underlag, skarpe sten og glasskår. Der er sikkert mange der kunne tænke sig at prøve enten en barfodssko, eller Five Fingers, som er formet ud fra dine fødder, og ligner nærmest bare en handske om din fod.

Problemet med at prøve disse er, at du sikkert er vant til at løbe i en moderne løbesko med både støtte og støddæmpning. Det kræver ofte en tilvænningsperiode at skifte over til barfodssko, men desværre er de ikke altid helt billige.

Derfor har vi testet både barfodssko og five fingers.

Løbestil

Løbestil er meget individuel fra person til person, men den generelle menneskekrop er blevet formet til at kunne løbe langt helt tilbage fra før vores tidslinje. Der er sket mange evolutioner igennem tiden, men en af de største er den moderne løbesko.

Proppet med støddæmpning og støtte, har den moderne løbesko ændret løbestilen ved, at mange laver en hællanding når de løber, ligesom når man går. Hvis man tager ud og løber i bare tæer, ville man ikke have den samme løbestil, som hvis man havde sine kondisko på.

Foden og kroppen tilpasser sig hurtigt en stiv hælkappe og svangstøtte, som kan kan føles rigtig behagelig, når man prøver sine nye løbesko på i butikken. Den høje hæl samt svangstøtten påvirker dog hurtigt løbestilen, og mange skyder skylden på, at dette har forårsaget den udbredte hællanding, platfoden og utallige knæskader.

I starten af trenden om at løbe barfodet, blev der gjort meget ud af at sige, at man skulle lande på sin forfod i stedet for hælen. Løbestilen skulle være let, ligesom når man ser Kenyanerne vinde marathonløb gang på gang.

Meningen med barfodsskoen og five fingers er dog, at man blot skal prøve at løbe så naturligt som muligt. Derfor er der også flere, der er begyndt at kalde det for fladfodsløb i stedet for forfodsløb.

Testen af barfodssko og five fingers

Vi har haft en motionsløber til at afprøve både den moderne løbesko, barfodssko samt five fingers. Alle sko er blevet testet til daglige 5-10 kilometers løb, men også til afprøvet til marathon.

Vores mål med testen var at finde ud af, hvad en gennemsnitlig motionsløber, som er vant til at benytte en moderne løbesko ville mene om at skifte til en barfodssko.

Konklusion af testen

Det er vigtigt at understrege, at konklusionen af denne test er meget individuel. Ofte bliver diskussionen blandt tilhængere af kondisko contra barfodssko, lidt af den samme, som når folk diskuterer hvad der er bedst, Android eller Apple, eller Coca Cola eller Pepsi?

Fordele

Ved at afprøve barfodssko og five fingers, får man virkelig genovervejet, om sin løbestil er den rigtige. Ligesom professionelle cykelryttere konstant leder efter den mest optimale måde at forbedre deres cykelstil på, kan man gøre det samme med løb.

Man føler, at man kommer til at løbe på en mere naturlig og fri måde. Skoene er utrolig lette, og det giver virkelig sammen følelse, som når man løber i bare tæer om sommeren. Oplevelsen har derfor været positiv.

Med hensyn til fart og distance, har der ikke været de store udsving. Min personlige erfaring er, at jeg bedst kan lide at løbe enten meget langsomt eller hurtigt i barfodssko, men ved omkring 8-10 kilometers distancer i moderat tempo foretrækker jeg kondisko på hårdt underlag.

Ulemper

Den største ulempe er underlaget. Hvis man kan finde gode stier, hvor underlaget er blødt ligesom ved skovstier, er barfodssko at foretrække.

Hvis man skal ud at løbe langt, ender man ofte på asfalterede veje. Her er støddæmpningen klart at foretrække i den moderne løbesko, og det samme gør sig gældende, hvis man løber på løbebånd.

Når man skifter til barfodssko, kan tilvænningen også være lang. Det kan sætte en stor belastning på sin læg, da man ofte ændre sin løbestil meget inden for en kort periode.

Det kan derfor give en dårlig oplevelse for begyndere.

Jeg er dog tilhænger af både den moderne løbesko, barfodsskoen samt five fingers. Hvis man er så priviligeret at have alle modeller, kan man ligesom jeg, vælge alt efter distancen, årstid og lyst vælge hvad man helst vil løbe i.

- Det vigtigste med løb er tit at komme afsted. Ved at skifte fodtøj og løbestil, kan man forbedre sit løb. Det er især en god idé at prøve noget nyt, hvis man er en af de mange uheldige løber, som ofte bliver ramt af skader.

Tak til Net2Kompagniget

Et stort tak til Net2Kompagniget, der via deres støtte har gjort denne artikel mulig. Net2Kompagniet leverer blandt andet montering af vinduer.

Opvarmning, distance, km/t og meget andet. Selvom løb kan virke ret simpelt, så er disciplinen fuld af en lang række fagudtryk og begreber, som ligger ud over d…
Læs mere
Marathonløb er blevet en  af de mest populære løbedistancer over de seneste par år. Løbedistancen indgår blandt andet også i en Ironman, men hvorfor løber …
Læs mere
Hårdheden af et ultraløb kommer ikke kun an på distancen. Vind, vejr, samt den hastighed du lægger for dagen er afgørende for, hvor hårdt et løb er. Death Valle…
Læs mere
Mange kender nok de velkendte vandrestave som mange bruger til gåture, men kan de også bruges effektivt til løb? Netop dette giver vi dig svar på i dette indlæ…
Læs mere
Langt de fleste af os har et ønske om at leve mere miljøvenligt, både for klimaets, vores og børnenes skyld. Der er rigtig mange ting, man kan gøre. En af dem e…
Læs mere
Der er mange der undrer sig over, hvor navnet Maraton egentlig kommer fra. Der er faktisk en sjov historie både til navnet og til distancen, der er blevet ændre…
Læs mere
Selvom langt de fleste ikke ligefrem behøver yderligere incitament til at drikke kaffe, så kan du nu undskylde dit kaffeforbrug med, at det hjælper din løbetræn…
Læs mere