Hvorfor Er Et Marathon 42 Km? Dette Har Bestemt Distancen
Marathonløb er blevet en af de mest populære løbedistancer over de seneste par år. Løbedistancen indgår blandt andet også i en Ironman, men hvorfor løber man netop 42 km i en marathon?
Få svaret på, hvorfor et marathonløb netop er 42,195 km her, hvor vi ser på både myterne og sandhederne omkring marathondistancen.
Derfor er et marathon 42 km
Du har sikkert hørt legenden om Pheidippies, der løb fra byen Marathon til Athen for at overbringe beskeden om sejren over den persiske hær. Marathonløbet og dens distance er opkaldt efter netop Pheidippies. Der er bare det lille problem... Afstanden mellem Marathon og Athen er ikke 42,195 km - den er mellem 35 og 40 km, alt efter hvor man begynder og slutter.
Distancen for et marathonløb har også varieret gennem årene. Ved det første OL i Athen i 1896 var distancen 40 km, hvilket nok passer bedre til den oprindelige distance.
Ved de efterfølgende olympiske lege blev den øget, så den ved OL i London i 1908 var på 42,195 km. Distancen var ellers sat til at være omkring de 40 km, men af hensyn til rutens startsted og underlaget på ruten blev den ændret, så ruten endte på de 42,195 km.
Længden varierede ved de efterfølgende olympiske lege frem til 1921, hvor det internationale atletikforbund, IAAF, satte den officielle længde på et marathonløb til at være 42,195 km.
Så deltagerne i et marathonløb løber i dag længere, end Pheidippies gjorde, da han skulle overbringe nyheden om athenernes sejr over den persiske hær. Pheidippies faldt ifølge legenden død om, da han havde afleveret beskeden om sejren.
I forhold til rekordbøgerne er der skåret godt en time af på verdensrekorden, siden man begyndte at måle på den. I 2019 løb kenyaneren Eliud Kipchoge som den første nogensinde et marathon på under to timer, da han gennemførte distancen på 1.59:40.
Tak for støtten
Til slut takker vi Illums Bolighus for deres støtte til dette indlæg. Find en lækker Erik Jørgensen Sofa eller utallige andre ikoniske designermøbler hos Illums bolighus.