Undgå Løbeskader Med Fem Simple Tips

Skrevet d. 13. November 2018
Jumpstory

I forbindelse med, at løbetræning er blevet mere populært, er antallet af sportsskader som følge af løbetræning også steget markant.

Især knæskader er meget udbredte, fordi at det er det svageste led. Herudover er skader i akillessenen, skinnebenet, hofter og fødder også meget almindelige.

Hvis du ønsker at minimere risikoen for at få skader i forbindelse med din løbetræning, bør du følge disse 5 råd.

 1. Skær ned på hastigheden og distancen

    Dit knæ bliver meget belastet af lange distancer, og din akillessene bliver belastet af skiftende hastigheder, stigninger og eksplosive øvelser.

    En af de hyppigste årsager til skader er overtræning. Du kan derfor med fordel bruge, hver 4 uge som restitutionsuge, hvor du blot løber halvdelen af din normale træningsmængde. På den måde får dine led og krop lov til at restituere, uden det går ud over din form.

     2. Kombiner løbetræning og styrketræning.

    For at undgå at overbelaste og skade dine led, kan du med fordel styrke dine knæ og muskulaturen omkring det ved at supplere din løbetræning med squats og hælløft på trin. Disse øvelser er specielt gode, hvis du gerne vil forbedre dig som løber.

     3. Løb på blødere underlag

    Hårde underlag som asfalt og sten er særligt hårde mod din led. Derfor kan du, hvis du ønsker at skåne dine led, uden at skrue ned for træningen, udskifte asfalten med en løbetur i skoven, hvor underlaget er blødere og mindre belastende for dine led.

     4. Cykling, roning og svømning

    Hvis du allerede døjer med smerter i led og muskler, er det vigtigt, at du udskifter den sædvanlige løbetræning med motion, der er mere skånsomt. Dette kan fx være cykling, roning og svømning, der har det tilfælles, at det er langt mere skånsomt for leddene end løbetræning.

     5. Husk opvarmningen

    Du øger din risiko for at blive skadet, hvis du går direkte fra at sidde ned til at løbe i højt tempo, uden at varme det mindste op. Dette skyldes simpelthen, at dit nervesystem på ingen måde er forberedt på mængden af belastning udsættes for. Derfor bør du altid bruge minimum 5 minutter på opvarmning.

    Dette kunne fx være fem minutters frisk gang, hvor du samtidig svinger armene.

    Kilde: https://www.dartmouth-hitchcock.org/ortho/ten_running_tips.html

    El-løbehjul er blevet mere og mere populære i Danmark og mange andre lande gennem de seneste år. Her er el-løbehjulene især blevet populære som transportmidler …
    Læs mere
    Løbeknæ er for mange desværre en fast del af det at være løber - især i opstarten eller efter længere pauser. Du kan dog heldigvis gøre mange ting for at undgå …
    Læs mere
    Det sner, regner, fryser, er mørkt, for varmt eller noget helt femte, der gør, at du ikke lige er i humør til at hoppe i løbetøjet og tilbagelægge x antal kilom…
    Læs mere
    Løbebånd er noget, der for alvor deler vandende. Mange hader den, nogle elsker den, men helt sikkert er det, at de er kommet for at blive. Fordelene ved løbebån…
    Læs mere
    I denne artikel kan du lære, hvad og hvornår du bør spise inden og efter en løbetur. Vi har vist alle sammen prøvet at spise en chokoladebar eller noget andet,…
    Læs mere
    For meget af det gode, eller alt med måde? Der er mange måder at håndtere sit indtag af væske på, og det er der især fokus på fra atleter og løbere. Hvordan p…
    Læs mere
    Ja, det fleste vil nok mene, at den bedste træning til at blive en bedre løber er at løbe. Men ligesom du kan blive en bedre løber ved at styrketræne, svømme el…
    Læs mere