Kom din flade amme-bagdel til livs

Sådan blev jeg gravid på trods af PCOS

img_8618

Selvom overskriften måske ligger op til at indlægget skal handle om noget kinky, så må jeg skuffe dig. Indlægget handler om, hvordan jeg, på trods af lægernes dom om ikke at kunne blive gravid, alligevel blev gravid på helt naturlig vis – samt hvilke ting jeg havde ændret i min livsstil lige i den periode hvor jeg blev gravid.

Jeg har tidligere skrevet om min tilstand PCOS i dette indlæg “I udredning for cancer, og nu med diagnose” 

Min graviditet var ikke planlagt, så de ændringer jeg gjorde, var ikke i et forsøg på at blive gravid. Jeg ændrede ting i min livsstil, fordi jeg følte lidt jeg “stod stille” i min motivation til træning og løb,  og ønskede derfor at der skulle ske noget nyt. Så derfor lavede jeg få ændringer i min kost og min træning – mere om dette senere i indlægget.

Før jeg fik diagnosen PCOS vidste jeg ikke hvad diagnosen betød eller var – og til læseren, som ligesom jeg, heller ikke ved hvad diagnosen betyder, vil jeg kort forklare det her. PCOS er en hormonel forstyrrelse som ses hos 5-10% af kvinder i den fødedygtige alder. Forkortelsen PCOS står for Poly Cystisk Ovarie Syndrom. Polycystisk betyder mange blærer på ovariet (æggestokken). Ordet syndrom skyldes, at en del symptomer er til stede på samme tid. (Kilde: Netdoktor)

Symptomer på PCOS:

★ Man kan opleve uregelmæssige eller udeblevne menstruationer.
★ Cirka halvdelen af kvinder med PCOS er overvægtige med tendens til æblefacon.
★ Der kan være øget hårvækst af mandlig type – det vil sige i ansigt, på brystet, fra navlen og ned, samt på arme og ben.
★ Der kan være tendens til uren hud.
★ Man får ikke opfyldt sit graviditetsønske.

Heldigvis er det sjældent, at en kvinde lider af alle problemer på én gang, men ofte ses flere symptomer hos en kvinde med PCOS.

Hvilke risici er der ved PCOS?

Kvinder med PCOS kan have en arvelig tendens til for meget insulin i blodet, også kaldet insulinresistens. Disse kvinder har som regel æblefacon og er overvægtige. Generelt er over halvdelen af PCOS kvinder tykke, mens resten er tynde. Ved overvægt er der risiko for:

★ at de mandlige hormoner (androgener) stiger, og at man dermed får flere symptomer på PCOS
★ at æggestokken stimuleres til at producere mere mandligt hormon
★ at risikoen for åreforkalkning øges
★ at man har en væsentlig større risiko for at udvikle sukkersyge

Det er en diagnose som har mange indvirkninger på hvordan jeg skal leve mit liv fremover, og det er en diagnose som bl.a. kan gøre at det bliver svært at blive gravid. Derudover skal jeg leve som en diabetiker, så det kommer til at indebære store restriktioner hvad angår kosten. Jeg har altid undret mig over, hvorfor jeg altid har taget så let på, og nu har jeg så svaret på det. Over 50% af alle kvinder med PCO er meget overvægtige, så hvis jeg ikke passer på hvad jeg spiser og dyrker motion, så kommer jeg hurtig til at tage meget på, hvilket jeg også tydelig kan mærke på min egen krop. Dette så jeg tydeligt da jeg skar ned på min træning efter mit marathon i 2014 og på ingen tid tog 3 kilo på, ikke fordi jeg har spist meget forkert, men har måske tilladt mig selv at få lidt fredagsslik og så har jeg ikke løbet så mange kilometer – så min krop er meget følsom overfor hvad jeg spiser.

Problemet er at man med PCOS har en tendens til at udvikle insulinresistens i musklerne. Insulinresistens betyder at man har nedsat følsomhed for insulin. Hvis muskelfølsomheden for insulin falder, svækkes evnen til at optage sukkeret fra blodet til musklerne og blodsukkeret vil derfor stige. Bugspytkirtlen får besked om den manglende sukkeroptagelse i cellerne og producere som kompensation øgede mængder insulin (hyperinsulinæmi), så sukkeret kan blive optaget alligevel. Det betyder derfor at patienter med PCOS hele tiden har forhøjet blodsukker og forhøjet insulin. Fedtet lagre sig oftest på maven som en æbleform – hvilket det også altid gør på mig.

Det blev en lang smøre – men nu ved du mere om hvad PCOS er.

Dengang jeg fik diagnosen (som du kan læse mere om i indlægget HER), fik jeg afvide at jeg ikke ville kunne få børn på den almindelige måde. Når vi ønskede en graviditet, skulle vi tage kontakt til lægen og komme direkte i fertilitetsbehandling – årsagen hertil var at sværhedsgraden af min PCOS ansås som værende i en grad der gjorde en graviditet umulig uden hjæp. Jeg spurgte min gynækolog direkte dengang, om vores prævention var nødvendig, hvortil han med det samme svarer at det da var spild af penge.

At jeg ikke er blevet gravid noget før, er enten rent held – eller fordi at den kostomlægning samt træningsomlægning jeg lavede i start 2o15, havde stor indvirkling. Jeg ved det ikke med sikkerhed – så dette indlæg er alene skrevet ud fra min egen hypotese.

Tilbage i januar/februar 2015 ændrede jeg lidt i min livsstil, fordi jeg efter at have gennemført marathon i Berlin, havde svært ved at blive motiveret til at løbe endnu et langdistance løb. Jeg havde svært ved at finde på hvad jeg skulle kaste mig ud i, af målsætninger, hvilket gjorde at min motivation for løbet faldt en del. Jeg løb stadig, men langt fra de 80 km om ugen, som jeg ellers havde gjort hele året op til.

Istedet begyndte jeg at stå tidligt op med min kæreste for at styrketræne. Det gjorde jeg for at se om jeg kunne få en mere markeret krop – for at se om det eventuelt kunne give mig blod på tanden til at få motivationen op igen. Udover at styrketræne en del, ændrede jeg også i min kost. Jeg skar blandt andet kulhydrat og stivelse ud af kosten, og undgik brød, kartofler og lignende.

En typisk morgenmad bestod nu af 3 æg, mandler, avokado og en rød peber samt et stort glas vand.

En typisk frokost stod førhen på rugbrød med pålæg, men blev nu skiftet ud med oksekød og grøntsager.

Aftensmaden var meget forskellig, og vi tænkte ofte kreativt for stadig at få de almindelige retter, blot uden brød og kartofler. Fx spiste vi istedet for tortilla pandekager, spidskål med fyld :) Istedet for burgerboller lavede vi boller med gulerødder, rødbede, og æg.

Jeg husker ikke hvor længe jeg spiste anderledes – men jeg tror maks det var 1-2 måneder. Jeg kunne lyn hurtigt se resultater på kroppen – jeg havde hele tiden været slank, men nu var jeg synligt markeret bl.a. på maven og havde tabt det overskydende fedt på maven, som jeg altid havde haft.

Nærmest fra den ene dag til den anden, kunne jeg ikke længere blive mæt af denne mad. Jeg måtte have kulhydrater for ikke at blive dårlig og utilpas – og ret hurtigt derefter fandt vi til STOR overraskelse ud af at jeg var gravid – på den helt almindelige måde.

Så lider du også af PCOS og ønsker du at blive gravid – så er det måske ikke de store ting som skal ændres, for at det kan lykkedes dig at blive gravid på helt naturlig vis.

Selvom vores graviditet ikke var planlagt, er vi ovenud lykkelig for at det skete – og især også at det skete på den måde som det gjorde – så vi undgik fertilitets behandling.

Hvis vi på et tidspunkt ønsker at forsøge os med at få barn nummer 2, bliver det spændende at se om vi er så heldige at det kan lykkedes for os igen. Det er ihvertfald et forsøg værd inden vi kaster os ud i fertilitetsbehandlinger.

Jeg ved der findes mange bøger som omhandler den korrekte kost til PCOS – også med henblik på graviditet. Jeg har dog aldrig selv læst dem, så jeg ved ikke om de kan anbefales :)

Dengang jeg var ny-diagnostiseret med PCOS læste jeg meget på nettet, både for at finde ud af hvad tilstanden præcist betød for mig, men også for at se om der var nogen som var blevet forældre på trods af lægernes dom. Så sidder du derude og har PCOS – så giv gerne en kommentar med på vejen :)

God onsdag. :)

 photo Bloglovin_zpsb1317f6d.jpg photo Instagram_zps3b511ab1.jpg photo IMG_2641_zps7175c6ca.jpg
   

20 kommentarer

 • M

  Dejligt at høre at det gik godt til trods for diagnosen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nina

  Hvor var det bare lige det indlæg, jeg havde brug for at læse. Tak!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • C

  Jeg har også PCOS, og da vi ville forsøge graviditet gik jeg efter kostrådene i “Spis dig gravid” (også PCOS-venlig kost). Jeg besøgte en diætist som skulle give lidt yderligere inspiration til opskrifter, måltider osv. ift. glykæmisk load. Jeg blev gravid efter en måned på den kost, også selvom at vi i den første måned ikke prøvede at følge kostrådene helt fanatisk, jeg fik faktisk et måltid hver dag der indeholdt sukker. Så nej, det er ikke altid nødvendigt at vende sit liv rundt for at opnå den store lykke. :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie S

  Jeg “lider” af det samme. Ikke PCOS men blot PCO. Jeg fik syndromet konstateret som blot 13 årig – fik barske meldinger fra læger, der alle mente at jeg måtte se frem til et adopteret barn i fremtiden, da PCO “patienter” sjældent bliver gravide. Efter mange snakke og undersøgelser hos min daværende gynækolog, fik jeg endelig ro i sindet og blev bekraftiget i, at det selvfølgelig GODT kan lade sig gøre at blive befrugtet og skabe liv. Gudskelov! OG som du og mange andre, giver det mig endnu mere ro og håb i fremtiden, at det sagtens kan lade sig gøre at blive gravid. Tak for dig!
  Kram Cille

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • M

  Jeg fik stillet diagnosen PCO(S) efter et års forsøg på at blive gravid. Herefter så jeg tilfældigt et blogopslag af dine, hvor du offentliggjorde din graviditet og tænkte at det var interessant at følge. Købte bogen “spis dig i balance” og begyndte så småt at spise efter den.
  Ca. 1,5 mdr efter jeg fik stillet diagnosen PCO(S) testede jeg positiv. Faktisk var jeg mirakuløst blevet gravid dagene efter gynækologen ringede og sagde at det var sådan og at jeg/vi kunne ringe til egen læge og blevet sendt i fertilitetsbehandling. -havde ændret lidt i forhold til kosten men ikke for alvor skåret alt det dårlige væk da jeg blev gravid. (Sukker og kulhydrater)
  En måneds tid senere ved første scanning fik vi øje på ikke bare ét men TO mirakler. <3 vi ventede enæggede tvillinger. (Ingen tvillinger i familien)
  På trods af "chokket" over to, er vi nu ovenud lykkelige over at være blevet forældre til to skønne piger.
  Hvor heldig kan man være selvom det er hårdt. Først få en træls melding og få måneder senere se to mirakler på skærmen.
  Det var en vild rutschebanetur.
  Så her sidder en med PCO(S) med "skøre" æg der deler sig. ☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • M

  Jeg fik stillet diagnosen PCO(S) efter et års forsøg på at blive gravid. Herefter så jeg tilfældigt et blogopslag af dine, hvor du offentliggjorde din graviditet og tænkte at det var interessant at følge. Købte bogen “spis dig i balance” og begyndte så småt at spise efter den.
  Ca. 1,5 mdr efter jeg fik stillet diagnosen PCO(S) testede jeg positiv. Faktisk var jeg mirakuløst blevet gravid dagene efter gynækologen ringede og sagde at det var sådan og at jeg/vi kunne ringe til egen læge og blevet sendt i fertilitetsbehandling. -havde ændret lidt i forhold til kosten men ikke for alvor skåret alt det dårlige væk da jeg blev gravid. (Sukker og kulhydrater)
  En måneds tid senere ved første scanning fik vi øje på ikke bare ét men TO mirakler. <3 vi ventede enæggede tvillinger. (Ingen tvillinger i familien)
  På trods af "chokket" over to, er vi nu ovenud lykkelige over at være blevet forældre til to skønne piger.
  Hvor heldig kan man være selvom det er hårdt. Først få en træls melding og få måneder senere se to mirakler på skærmen.
  Det var en vild rutschebanetur.
  Så her sidder en med PCO(S) og "skøre" æg der deler sig. ☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jannie

  Jeg har også pcos, men fandt først ud af det efter vi havde forsøgt at blive gravid i et år. Jeg havde aldrig hørt om det før og vi gik derfor direkte i gang med fertilitetsbehandling. Det lykkedes heldigvis at blive gravid i 3. Forsøg. Mens vi var i behandling læste jeg rigtig meget om pco/pcos, så da vi gerne ville have andet barn, gik jeg i gang med kostomlægning og træning med hjælp fra en diætist og opskrifterne fra bogen Spis dig i balance. Det virkede og et halvt år efter var jeg gravid😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kirstine

  Jeg synes det er svært at finde ud af om uregelmæssig menstruation er obligatorisk for pco?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Er selv lige blevet udredt for pco (blodprøve) og overvejer også om jeg skal ændre i min kost. Har dog altid spist sundt og fuldkornsprodukter, men tillader mig selv slik én dag om uge . Jeg er ikke overvægtig men har svært ved at tabe mig. Min talje/mave er faktisk der hvor jeg har MINDST fedt. Tilmed får jeg også min mens, dog er min cyklus på gennemsnitlig 40 dage, så ved ikke om en kostændring gør den store forskel for mig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Jeg har pcos og prøver at blive gravid. Jeg er ikke overvægtig, men har tendens til fedt på maven. Jeg startede på metformin for et halvt år siden, men der er stadig ikke sket noget. Måske jeg skal prøve at skære brød, kartofler etc. væk :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mathilde

  Jeg har også pcos, vores første barn kom til efter 1,5 år og via insemination. Vores andet barn kom præcis to år efter på naturligste vis – uden at vi havde gjort noget for det :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • sascha

  det er simpelthen det vildeste chok at få af vide at man ik ka få børn og så flere år, og flere forhold hvor prævention var en by i Rusland (for det behøvede man jo ik), lige pludselig står med en positiv test i hånden… (For mit vedkommende var det så 15 tests jeg stod med i hånden over en weekend for det ku jo ik lade sig gøre!?) er glad for at det var min nuværende kæreste der fik æren af at bli far for den lækkermås vi har lavet 😥 så vidt jeg ka forstå på min læge er det ikke en givet sag mere at fordi man har syndromet, får man automatisk af vide at man ik ka få børn/ eller har svært ved det.. Der er så mange der har pco og intet mærker til det.. Sidst jeg var der sagde min læge selv: “ja, så ka man jo argumenterer for at du ik ska bruge prævention fordi du har pcos.. Men det er fandme den dummeste sag du ka argumentere for..” så håber ikke der er for mange der, ligesom os, får af vide af deres læge at børn ikke er en mulighed med pcos før det er prøvet.. Det er fucking hårdt at få smidt i hovedet når det faktisk ik engang er sikkert at det ikke lade sig gøre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • A

  Jeg har ved et tilfælde fået konstateret PCO (tror jeg). Lægerne har aldrig ville teste mig, idet jeg kun havde uregelmæssige menstruationer. Men efter jeg ihææææærdigt blev ved med at ønske at blive testet, kunne de se en ubalance i blodprøver og hos gynækologen.

  Jeg prøver ikke på at blive gravid, men jeg synes simpelthen det er en jungle og umiddelbart ret uoverskueligt at sætte sig ind i, så det er rart at kunne følge med via din blo. Det er rart at projekt baby ihvertfald ikke er umuligt på naturligvis :) – generelt synes jeg du er super inspirerende, både ift. løb, men også rent fagligt, da jeg startede med at følge med fordi jeg bl.a. er sygepleje stud. ligesom du var :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Hvilke symtomer havde du på PCO? Og hvilke symptomer fik du på du var gravid? :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Hej Camilla,
  Jeg har også PCOS. En diagnose jeg fik efter et år uden menstruation. Dengang var min største fortvivelse at jeg måtte tænke meget over hvad jeg spiste, og at jeg var i faresonen for at blive overvægtig. Jeg har altid levet sundt og trænet meget, men fordi jeg da fik høre at jeg ville blive overvægtig, blev det hele bare lidt vanskeligere. Det var næsten som at jeg ble skør i hovedet, og at jeg havde haft det bedre af ikke at vide det. Jeg har ikke alle symptomerne, blant andet er jeg ikke overvægtig, men kan ha let for at tage på, min hud er ikke uren og jeg har næsten ikke hår på ben osv. Det eneste er nok uregelmæssig menstruation, og at jeg føler at jeg har tømmermænd dagen efter jeg har spist slik. Jeg bliver utrolig glad for at læse din historie, og håber at jeg er lige så heldig som dig :) Jeg vil gerne spørge dig hvilke symptomer du havde/har?

  Hilsen Maria

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • D

  Jeg har set frem til endnu et indlæg om din pco, da det var sådan, jeg fandt ud af du eksisterede, selvom du jo også skriver om andre interessante emner. Desværre er der stor forskel på, hvor meget gynækologer ved om sygdommen, jeg undrer mig over de af jer, der har fået at vide at præventation ikke var nødvendig, da netop p-piller og hormonspiral netop anbefales af mange for at holde nogle af pcos-symptomerne væk, hvis altså ikke man har et ønske om graviditet:)
  Jeg har lige et par spørgsmål som jeg håber du får tid til at svare på:
  Hvordan var dine tanker om din pco under graviditeten (jeg tænker bl.a. på, at risikoen for at abortere er større, når man har pco)?
  Jeg har også ændret min kost, også selvom jeg ikke er overvægtig og samtidig træner jævnligt, men jeg må indrømme, at jeg synes, det er hårdt at sige nej til brød, kage og slik – det hører bare med til “hygge”. Hvor tit tillader du dig at “synde” med usunde sager af den ene eller anden art?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie-Louise

  Dejligt med et indlæg om PCO – læste godt med, da du lagde dit indlæg ud forret par år siden, om at du havde fået diagnosen. Da jeg selv har fået konstateret PCO sidenhen, har jeg læst dit gamle indlæg et par gange, og glædet mig netop til at læse et indlæg som dette :-D jeg opdagede det selv, da jeg aldrig fik min menstruation efter at have smidt p-pillerne. Jeg blev derfor udredt, og vi er startet i fertilitetsbehandling. Derudover tænker jeg også meget over kosten, og spiser intet brød, pasta eller kartofler. Dog spiser jeg i gennemsnit et stykke rugbrød dagligt (så groft som muligt) og evt. et par skriver groft knækbrød. Slik og kage holdes også på et absolut minimum – MAX én gang i ugen.
  På baggrund af alt dette, er jeg derfor også nysgerrig om at høre (ligesom D i forrige kommentar), om du tænkte meget over kosten mens du var gravid, og hvor tit du tillader dig selv en skive rugbrød f.eks?, og hvor ofte spiser du slik, kage, is e.l.?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Pas på når du stopper med at amme ;-). Jeg kender flere, hvor PCO(S)’en nærmest er gået i sig selv efter en graviditet, og vupti blev de gravide ved et uheld. Faktisk står jeg også selv i den situation lige nu. Fuldammede i lang tid, og fik aldrig sat spiral op eller startet på minipiller, da vi nok tænkte: jeg har PCO, og sker det så sker det. Vi ville gerne ha’ ventet, men en måned efter jeg stoppede med at amme var jeg gravid igen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Hvor er det et vigigt emne at tage op. Se bare alle de kvinder som skriver og er i samme situation. Dejligt at du deler. Jeg har også pcos og er normalvægt. Så det er dejligt at læse erfaringer fra en pcos’er som ikke er overvægtig. Jeg synes rigtig mange af de erfaringer man kan læse om på nettet handler om overvægt og kvinder der vil tabe sig. men det er jo kun halvdelen, som du selv skriver. Jeg fik selv, for 8 år siden, konstateret pcos og startede på p-piller for at afhjælpe symptomer (hårvækst i mit tilfælde) . For godt et år siden droppede jeg pillerne, da min kæreste og jeg besluttede at nu “gjorde det ikke noget” hvis jeg blev gravid. Men med forventning om at jeg selvfølgelig ikke ville blive gravid… nu sidder jeg her med min datter i armene :) !! jeg har i flere år spist inspireret af KISS kosten fra bogen “spis dig gravid” men ikke fanatisk. Jeg kan altså ikke undvære kage… ;)
  Men den bog synes jeg i hvert fald kan anbefales, hvis der sidder andre der ude i samme situation.
  Tænker du over arvelighed af pcos til din datter? det tænker jeg nemlig en del over. Håber ikke hun får det, da det har fyldt en del i mine tanker inden jeg blev gravid. Jeg tænker over om hvor vigtigt det er at gå op i hendes kost når hun vokser op, for at mindske risikoen. Men jeg aner ikke om det har nogen betydning…
  Kærlig hilsen Julie

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kom din flade amme-bagdel til livs